GHD-公墓中的克拉倫斯•里爾登中心

  • 作者:
  • 發布時間:
  • 人氣:1,018
  • 收藏:4人
檢舉

標籤: GHD 綠建築 The Clarence Reardon Centre


在公墓中的管理中心該呈現出怎樣的外觀與氛圍呢?來看看這例子吧。由澳洲建築師事務所GHD Woodhead為墨爾本南方都市墓地基金會(Southern Metropolitan Cemeteries Trust)所設計的碳中和功能與行政管理中心建築-克拉倫斯•里爾登中心(The Clarence Reardon Centre)就座落於Springvale植物園公墓(Springvale Botanical Cemetery)中心。克拉倫斯•里爾登中心令人印象深刻的便是其上層可映射出四周茂盛綠景的雙層高反光玻璃圍幕外牆,同時這樣的設計更能有效地對抗當地的極端氣候。

長條狀的克拉倫斯•里爾登中心像是以流暢的姿態蜿延在四周的綠景之中,高反光的圍幕外牆同時反射出藍天白雲與綠景,隨著時間的流動圍幕外牆上的反射景色也隨之變化。如同上演著出一齣美麗又短暫的生命之景,讓人對於生命的意義有著更豁達的心態。

克拉倫斯•里爾登中心為一處多功能中心建築,除了二樓為1800平方米的客戶總部辦公區外,尚包含了7個可變更功能性的房間、一個商業廚房、員工福利社、一處咖啡區以及一樓處的花店。由於克拉倫斯•里爾登中心剛好位於公墓區的中心,顯眼的位置也剛好成為了公墓區中許多不同功能設施的連接點,像是往西的教堂、東南邊新裝潢的顧客中心及北邊的維護設施中心。事務所指出,克拉倫斯•里爾登中心滿足了客戶多種功能需求的整合性,並且也對中心中期商業空間使用與環境設計策略達到了最適合的規劃。

在與一般場所較為不同的墓園營運與周遭環境氛圍考量下,事務所在建築物材料的選擇上細緻地選用了更能呈現出此氛圍的中性與永恆性,並以玻璃、藍灰沙岩與當地木材料強調出混凝土的原色與紋理。而克拉倫斯•里爾登中心的亮點更著重在上層的高自然光穿透性,以及可從室內透過大片的玻璃圍幕窗一覽戶外景色,事務所並利用藍灰沙岩舖成的行走區及戶外的木製露天平臺自然地創造出順暢連結的街道路線,同時東南邊的一顆百年橡樹更能襯托出克拉倫斯•里爾登中心沉穩安靜的氛圍。

談到克拉倫斯•里爾登中心的一樓結構時,可看見支撐結構所呈現出的精心設計,像是混凝土柱變成了可開啟式牆版的設計,以及連綿狀的特色柱體不但明顯地標示出入口同時也成為了東南邊上層懸臂部份的支撐,使得上層大面積的量體看起來就像是飄浮在空中一般且適當地融入四周景觀之中,減少建築物所帶來視覺上的過多衝擊。


克拉倫斯•里爾登中心除了有令人印象深刻的外立面設計外,事務所更想讓它被視為是當地綠色建築的模範,在一個地球(One Planet)的環境評級制度下設計出碳中和的建築。除了高性能的雙層玻璃幕牆外立面外,克拉倫斯•里爾登中心也擁有著可收集雨水和太陽能的開放式屋頂;懸臂式的上層量體可減少一樓處強烈陽光的直射,並讓二樓空間能有更佳的景觀視野。在西立面,建築物的雙層玻璃幕牆與樓板一同設計為如鋸齒狀的外立面以減少西晒時直射的陽光,並在夕陽時分創造出如萬花筒般的反射綠景。































【延伸閱讀】
GHD 事務所
http://www.ghdwoodhead.com/
==================
編譯/蘇琨峰 圖/GHD

更多國外建築脈動請上【國際脈動】
https://solomo.xinmedia.com/archi/collect/topicsview/50149

更多國內外建築脈動及作品介紹請上【欣建築】
http://www.xinmedia.com/archi-channel

==================
蘇琨峰/Andre

一隻喜愛新事物也對舊事物固執的牡羊。台北工專土木工程科、雲林科技大學營建工程結構組畢業,工作後決定離職前往澳洲再度充實自己並一圓留學夢,畢業於墨爾本大學經濟與商業研究所,主修商業與資訊管理。喜歡看建築、閱讀、旅行探險、攝影、網球、也是一位爵士樂團薩克斯風手。目前為《欣建築/國際脈動》編譯、文字記者、辦理欣建築相關活動及國際領隊。


Article source:

GHD-The Clarence Reardon Centre

Leading multi-disciplinary design firm GHD Woodhead has recently completed a new carbon-neutral function centre and administrative headquarters for Southern Metropolitan Cemeteries Trust, a major metropolitan cemeteries trust in Melbourne, Australia. Situated in the heart of Springvale Botanical Cemetery, the Clarence Reardon Centre was designed to sit in harmony with its lush botanical context. The mass of the upper floor is clad in highly-reflective double-glazing, allowing it to not only perform well in the harsh Australian climate but also cloak itself in the imagery of its natural setting rather than compete with it. The building’s long, smooth and ephemeral form catches and continues the colours and shapes of the surrounding sky and tree canopies, shifting and changing as time passes and weather turns – a simple homage to the beautiful yet transitory patterns of life.

The centre is a mixed-use building that contains 7 flexible function rooms, a commercial kitchen, staff canteen, café and florist on the ground floor while the client’s head offices occupy 1800 m2 of openplan office space on the first floor. Sited within the cemetery’s central precinct, it serves as a focal point connecting the cemetery’s various centres of activity – these include existing chapels to the west, a newly-refurbished customer-facing centre to the south-east and maintenance facilities immediately to the north. The building allows for the consolidation of much of the client’s workforce under a single roof and forms a critical component of the cemetery’s medium-term business and environmental design strategy.

In deference to the sensitive nature of the cemetery’s operations and ambience, the building’s material palette is deliberately neutral and timeless, emphasizing the raw colours and textures of high quality in-situ concrete, glass, bluestone and local timbers. Great emphasis was placed on the permeation of natural daylight into and views out of interior spaces via full-height perimeter glazing and generous clerestory lighting from above. Generous bluestone-paved pedestrian spaces and a large timber outdoor deck create a seamless street-level experience, and embrace a centuries-old gum tree to the south-east.

On the ground floor, the supporting structure of the building was carefully refined and optimised –concrete columns were shaped to form housings for operable wall panels, and a sweeping feature column serves not only to signify entry and address but also support a large overhanging portion of the upper floor on the south-east. In this way, the substantial upper mass of the building appears to float and dissolve into its environment, reducing its visual impact.

In addition to its impressive panoramic exterior, the Clarence Reardon Centre was envisioned to be a local leader of environmentally responsive architecture, designed to be carbon-neutral under the One Planet rating system. Aside from a high-performance double-glazed façade, the building leverages its large open roof area to harvest rainwater and solar energy. The upper volume of the building overhangs the ground floor to reduce glare and direct solar gain, allowing full-height double-glazing to front-of-house spaces that provide maximised views out into the landscape. On the western elevation, the building ‘s façade and floor plate break into faceted planes that direct vision glazing away from the harsh evening sun and create kaleidoscopic reflections of nearby tree lines silhouetted against the setting sun.


【More Information】
GHD
http://www.ghdwoodhead.com/

==================

Editor/Andre  Photos/ Shannon McGrath

More architecture works abroad, here you go 【International】
https://solomo.xinmedia.com/archi/collect/topicsview/50149


More architecture projets, here you go 【Xin Archi】
http://www.xinmedia.com/archi-channel

====================
Andre Su

A male Aries, loves learning new things and being nostalgic to old things. Academic background: Bachelor of Construction Engineering Department at National YunTech University, Taiwan and Diploma of Graduate School of Business and Economics at University of Melbourne. With character of a little introvert, addicting to architecture, photography, tennis, Jazz music and saxophone and being the translator of Xin Architecture/ International, reporter, holder of activities and international tour leader.
欣建築
欣建築

2,373人訂閱

關於

讓大家一起看見建築的美好,用眼睛品嘗欣生活美學。

網友回應
延伸閱讀
載入更多